HTML

Sencha GXT blog

„Gazdag felületű” webes alkalmazás fejlesztése Google Web Toolkit és Sencha GXT segítségével.

Friss topikok

Címkék

eclipse (1) gwt (2) gxt (3) layouts (1) off (1) Címkefelhő

2013.02.16. 19:10 tz.

Készüljünk elő: Fejlesztői környezet telepítése

Címkék: eclipse gxt gwt

1, Java JDK

Mivel Javaban fejlesztünk szükség lesz a JDK-ra (Java Development Kit). Ezt az Oracle honlapjáról töltethetjük le, a telepítés pedig néhány „next” gomb megnyomásából áll.

2, Eclipse

IDE tekintetében az Eclipse tűnik a leglogikusabb választásnak egy kezdő számára, így én is ezt üzemeltem be. A 4.2-es Juno fantázianevűt választottam, ebből is azt a konfigurációt, amit Java EE fejlesztők számára raktak össze. Tehát az Exclipse Downloads oldalról, az Eclipse IDE for Java EE Developers-t töltöttem le.

Telepíteni nem is kell, egyszerűen kicsomagoljuk abba a könyvtárba, ahol használni szeretnénk és az eclipse.exe már futtatható is. Az első indítás alkalmával megkérdezi, hol szeretnénk a workspace mappát tartani. Ebben lesznek a saját projektjeink.

3, Google Web Toolkit

A GWT pluginként beépül az Exclips-be, így a telepítése is nagyon egyszerű. A Help menü Install New Software menüpontjára kattintva az alábbi párbeszéd ablakot kapjuk. A felső mezőbe beírjuk a GWT plugin Exclipsünkhöz tartozó verziójának elérhetőségét: http://dl.google.com/eclipse/plugin/4.2, majd Enter. Néhány másodperc múlva megjelennek a telepíthető lehetőségek, a képen látható módon válogattam ezek közül. Később természetesen feltelepíthetjük a most ki nem választott elemeket.

GWT-setup.jpg

Next és Finish után letöltődnek és települnek a termékek, a használathoz már csak újra kell indítani az Eclipset.     

4, Sencha GXT

Töltsük le a legfrissebb változatát a GXT-nek (jelenleg 3.0.1) a Sencha oldaláról. Tömörítsük ki oda, ahol tárolni szeretnénk. Annyi feladatunk van még, hogy az Eclipsben létrehozunk egy könyvtárhivatkozást a GXT-hez. A Window menüben keressük meg a Preferences lehetőséget. A képernyőn válasszuk ki a  Java -> Build Path -> User Libraries menüpontot az alábbi kép szerint. Kattintsunk a New gombara és gépeljük be, hogy „GXT”. Kattintsunk az Add External JARs gombra, majd keressük meg és válaszuk ki a gxt-3.0.1.jar fájlt. OK gomb, és készen is vagyunk.

GXT-setup.jpg

5, GWT Developer Plugin

GWT alkalmazásokat, ha Eclipseből futtatjuk, akkor úgynevezett „Hosted mode”-ban működnek, ilyenkor nagyfokú támogatást kapunk debugoláshoz, teszteléshez. Ebben az üzemmódban szükség van egy böngészőbe épülő kiegészítésre is, a GWT Developer Plugin-ra. Első programunk futtatás alkalmával települ, de tematikailag ehhez a bejegyzéshez illik az említése. (Természetesen az alkalmazásunk lefordított „éles” használata közben nincs szükség erre a kiegészítésre.)

     

Készen is vagyunk, jöhet a Helló Világ! példaprogram.

Hasonló leírások:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://senchagxt.blog.hu/api/trackback/id/tr55083775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása